Nyårsmat

Gjorde så god nyårsmat, där jag gjorde för/varmrätt och en kompis efterätten. Blev riktigt gott allting, här är iaf det jag lagade:
 
 
Förrätt (Ta så mycket ni själva vill ha)
Räkcoctail med vitlöksbröd
gurka
mango
avokado
räkor
Dressing
röd chili
limesaft
korianderblad/frön
salt och peppar
 
Vitlöksbröd
formfranska
olivolja
persilja
vitlök
salt
 
Hacka alla grönsaker och blanda med räkorna, gör dressingen genom att hacka chilin och blanda med det andra, häll över grönsakerna och räkorna. Klart!
Vitlöksbröd: pressa vitlöken och blanda med det andra, ta det på brödet och sen in i ugnen tills brödet blivit hårt!
 
Varmrätt
 
 
Hel kyckling i ugn med äpple och rödlök
1 stor gårdskyckling (ca 2kg)
Fyllning
2 äpplen
2 vitlökar
1/4 rotselleri
1 gul lök
salt,peppar,timjan
(3 små äpplen, rödlökar detta att ha i formen)
 
Börja med fyllningen och hacka allt i småbitar, stek i smör tills det blivit lite mjukt och krydda sedan med salt,peppar och timjan
 
Ugn 175
Fyll kycklingen med äppelblandingen, lägg sedan kycklingen i en djup ugnsform och gnid in den med olivolja. Krydda ordentligt med salt, peppar och lite timjan (ta mycket salt). Sedan häller du 3 dl vatten i formen och in i ugnen. låt kycklingen vara där inne i ca 45 min (ös då och då så den blir saftig), sedan tar du ut den och lägger i dom små äpplena och rödlökarna, ta på en klick smör och krydda med salt,peppar och timjan på varje äpple/rödlök, ställ sedan in den i ugnen igen och låt den stå där tills köttsaften på tjockaste låret är klart (ej blodigt), detta tar ca 15-20 min till. Ta utkycklingen och låt stå ca 15 min.
 
Sås
Fyllning från kyckling
2 dl kycklingspad
1 dl vispgrädde
1-2msk äppelcidervinäger
1 nypa strösocker
salt/peppar
 
Medans kycklingen svalnar kan du göra såsen, ta ur fyllningen från kycklingen och passera den genom en sil i en kastrull, häll på kycklingspadet, grädden och vinägern. Låt koka upp och smaka av med kyryddorna. Klart!
 
Servera detta med en god sallad, hasselbackspotatis/rotfrukter i ugn eller kanske ris!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0